Zeldzame vormobjecten van Belgische bodem
Arduin znw. o., mnl.
Arduin [hardsteen], oudfrans ordon [orde, regel]
Orduin, ordun, arduun, orduun
Eigenlijk ‘een op zekere maat gehouwen steensoort’.
Arduin ‘hardsteen’ komt van het Oudfranse ordon, een ‘ordelijk gehouwen steen’.
Het woord ‘orde’ zit erin vervat.
Volgens de etymologie is het woord ‘arduin’ dus in feite een term voor een stuk steen, dat op een bepaalde gestructureerde manier op maat gekapt is.
Het is een grote misvatting dat het woord arduin enigszins verwijst naar de steensoort op zich.
Het begrip arduin omvat een zeer ruime verzameling van tientallen verschillende variëteiten Belgisch hardsteen.
Gaande van de historische Vlaamse kalkzandsteen soorten, over de typische blauwe steen uit o.a. Henegouwen tot de verschillende inlandse marmer en leisteen kwaliteiten uit Midden- en Hoog-België.
Elk object dat ooit handmatig ‘gekapt’ werd met hamer en beitel is op zich uniek. Echter wanneer de oplage ervan beperkt was en/of de steensoort eerder beperkt ontgonnen/gebruikt werd, pas dan spreekt men van zeldzaamheid.
Bij De Sluitsteen maken we er een persoonlijke missie van om een aanbod te verzorgen van objecten die eerder in beperkte oplage ooit gemaakt werden en dus per definitie meer zeldzaam zijn. En dit in zowel de meer courante steensoorten als de eerder zeldzame varianten.
Met focus op de grote verscheidenheid aan steensoorten die het Belgische patrimonium rijk is, zoeken we de harmonie op met andere authentieke materialen en ambachtelijke werkmethoden. De voeling met hedendaags comfort en moderne functionaliteit zijn daarbij nooit ver weg.