Mijn verhaal

Opgegroeid vlak naast de oude familiale hoeve die dateert van de eeuwwisseling, kreeg ik in 2009 de kans om deze over te nemen en er mijn levenswerk van te maken.

Het vinden van oude foto’s, zilveren muntstukken uit begin 19de eeuw (ooit verstopt achtergelaten door mijn overgrootvader zaliger) en het ontdekken van allerlei oude bouwmaterialen en ambachtelijke bouwmethoden… Allemaal factoren die aan de basis liggen van mijn passie voor het verleden. Een passie die reeds van in het begin vooral functioneel, praktisch en technisch gericht was.

De afgelopen jaren vormden een interessante leerschool. Het opzet was ‘simpel’, maar daarom niet gemakkelijk. Ik wilde een beeld creëren van vroeger, met aandacht voor oude bouwmethodes, natuurlijke en authentieke materialen én daarbij de fijne balans behouden tussen traditionele esthetiek en modern comfort.

Het was een proces van continu bijleren met vallen en opstaan, waarbij ik een aanzienlijk deel van het takenpakket op mij heb genomen. Dit over een periode van meer dan 10 jaar.

Het zoeken naar de correcte materialen, de juiste vakmensen en het uitdokteren van verfijnde ontwerpen voor allesbehalve standaard situaties, het was allemaal geen kinderspel.

Op een gegeven moment werd het duidelijk dat mijn persoonlijke voorkeur ging naar de materialen in Belgische natuursteen. Meer bepaald het in de volksmond gekende ‘arduin’ ofwel ‘blauwe steen’.

Ook binnen deze niche viel het mij op dat er nog zeer veel was om over bij te leren.

Wat betekent het woord arduin nu eigenlijk exact? Welke verschillende steensoorten kennen we heden ten dage op Belgische bodem? Hoe- en wanneer zijn deze ontstaan? Waar werden deze ontgonnen en hoe gebeurde de ontginning ervan? Welke evolutie doorging het ontginningsproces doorheen de tijd? Welke steensoorten zijn zeldzaam en welke niet? Zijn de gekende steen variëteiten allemaal nog beschikbaar of zijn ze reeds uitgeput? Zijn er naslagwerken gepubliceerd en waar zitten de échte kennisdragers in deze materie?

Het waren allemaal vragen waarvoor ik de afgelopen jaren grotendeels al een passend antwoord vond. Online research, gesprekken met allerhande vakmensen, contacten met geologen en het lezen van naslagwerken over de verschillende Belgische hardsteensoorten hielpen me hierbij. Het herkennen en determineren van de verschillende steensoorten lukt me best aardig ondertussen.

Het is een vaststaand feit dat wij, ondanks de kleine omvang van het Belgenlandje, over een rijke geschiedenis aan natuursteen beschikken. Van het Tiens kwartsiet en Balegemse steen over de verschillende sedimentaire hardsteen varianten tot de metamorfe leisteen variëteiten. Steeds met allemaal onderlinge verschillen van groeve tot groeve. Het resultaat van de verstening in de (zee)bodem, 35 tot 400 miljoen jaar geleden, is sterk aanwezig. Het aantal varianten aan natuursteen op Belgische bodem is namelijk enorm!

Ik hoop dat de eer aan mij valt, om in de toekomst nog veel figuurlijke sluitstenen in de verschillende courante én minder bekende Belgische steensoorten te mogen vinden. Steeds met het opzet, deze een weg te doen vinden naar een zo gepast mogelijk volgend leven.

De passie voor het duurzame materiaal en de toepassingen ervan werd steeds groter, dit gepaard gaande met een steeds toenemende interesse, kennis en ervaring. De familiale hoeve werd verbouwd met een doordachte keuze aan materialen in een tijdloos bouwontwerp, met het Belgische patrimonium product als rode draad doorheen het verhaal.

Wat begon als puur eigen gebruik voor mijn levenswerk, werd na verloop van tijd een zeer exclusieve en uitgebreide collectie. Het ontbrak me niet aan inspiratie en creativiteit… Er was altijd wel nog een realisatie die kon uitgevoerd worden met dat éne bijzondere stuk.

Een plotse wending in het leven verplichtte me om een keuze te maken op professioneel vlak. Verderzetten waar ik op dat moment al meer dan een decennium lang gedreven mee bezig was, dat leek me de meest logische volgende stap.

Verschillende mensen vonden reeds hun weg naar mij en mijn eigen verhaal. Het duurde niet lang voor bepaalde van mijn ideeën en objecten verhuisden naar andere bouw-/verbouwprojecten. De cirkel was rond!

Het verdere verloop van het verhaal leest en ziet u hier op deze website. Bekijkt u zeker eens het meest actuele aanbod aan zorgvuldig gekozen “sluitstenen” in onze collectie.

Het is met veel enthousiasme en plezier dat ik ernaar uitkijk om voor u misschien de persoon te mogen zijn die u uw figuurlijke sluitsteen, waar u al zo lang naar op zoek bent, kan bezorgen.

Overzicht stock putdeksels

Bezoek onze showroom in Merchtem (centraal in België) en we vinden het perfecte stuk voor u


De Sluitsteen Logo Design Favicon 00006

Wij zijn zeer centraal gelegen op 5km van de A12

De Sluitsteen Logo Design Favicon 00006

Verzending naar de klant is altijd mogelijk, na overleg met ons

De Sluitsteen Logo Design Favicon 00006

Ook hebben wij altijd interesse in jouw arduin

Bekijk onze locatie