Onze kernwaarden

Arduin znw. o., mnl.

Arduin [hardsteen], oudfrans ordon [orde, regel]

Orduin, ordun, arduun, orduun

Eigenlijk ‘een op zekere maat gehouwen steensoort’.

Arduin ‘hardsteen’ komt van het Oudfranse ordon, een ‘ordelijk gehouwen steen’.

Het woord ‘orde’ zit erin vervat.

Volgens de etymologie is het woord ‘arduin’ dus in feite een term voor een stuk steen, dat op een bepaalde gestructureerde manier op maat gekapt is.

Het is een grote misvatting dat het woord arduin enigszins verwijst naar de steensoort op zich.

Het begrip arduin omvat een zeer ruime verzameling van tientallen verschillende variëteiten Belgisch hardsteen.

Gaande van de historische Vlaamse kalkzandsteen soorten, over de typische blauwe steen uit o.a. Henegouwen tot de verschillende inlandse marmer en leisteen kwaliteiten uit Midden- en Hoog-België.

Elk object dat ooit handmatig ‘gekapt’ werd met hamer en beitel is op zich uniek. Echter wanneer de oplage ervan beperkt was en/of de steensoort eerder beperkt ontgonnen/gebruikt werd, pas dan spreekt men van zeldzaamheid.

Bij De Sluitsteen maken we er een persoonlijke missie van om een aanbod te verzorgen van objecten die eerder in beperkte oplage ooit gemaakt werden en dus per definitie meer zeldzaam zijn. En dit in zowel de meer courante steensoorten als de eerder zeldzame varianten.

Met focus op de grote verscheidenheid aan steensoorten die het Belgische patrimonium rijk is, zoeken we de harmonie op met andere authentieke materialen en ambachtelijke werkmethoden. De voeling met hedendaags comfort en moderne functionaliteit zijn daarbij nooit ver weg.

Sluitsteen znw., mnl.

Technisch: een steen die gebruikt wordt om het bovenste van een boog of de ribben van een gewelf te dragen

Figuurlijk: een finaal onderdeel dat andere onderdelen samenbrengt

De ‘sluitstenen’ waar wij in specialiseren zijn vooral deze die een synergie brengen tussen functionaliteit en authenticiteit. Puur decoratieve objecten zijn eerder een uitzondering.

Het object opnieuw inzetten, waarvoor het ooit in het verleden reeds vervaardigd werd, primeert.

Vervolgens maximaal inspelen op het bekomen van een originele gebruiksopstelling, steeds rekening houdend met de noden van de hedendaagse gebruiker.

Het object perfect doen passen in het groter geheel van uw ontwerp en/of realisatie, daar hebben we bij De Sluitsteen alles voor over!

Eénmaal verwerkt in een subtiel doordacht ontwerp, stralen onze zorgvuldig geselecteerde objecten een onmiskenbare verleidingskracht uit. Noblesse, elegantie en puur karakter gegarandeerd!

Een originele 18de-eeuwse gootsteen in leisteen voor een klassieke restauratie, een strakke functionele blauwsteen wasbak in een hedendaagse keuken, een zeldzame paardentrog aan uw stal of buitenhuis, een oude honden voederbak getransformeerd tot zwevende handenwasser in uw toilet of een authentiek putdeksel in uw terras of oprit?

Eén ding is zeker…, de ziel van onze objecten is 100% Belgisch en daarmee is teruggaan naar de basis een vaststaand feit!

Wij streven ernaar om u steeds een zeer selectief gekozen eigen voorraad aan objecten te kunnen voorleggen. Het aanbieden van historische gebruiksvoorwerpen uit natuursteen in een onberispelijke staat is absoluut niet evident. Het inkopen gebeurt dan ook steeds met de strengste eisen naar kwaliteit. Restauratiewerk in eigen beheer, maakt dat we steeds de puntjes op de i kunnen zetten!

Via een uitgebreid netwerk aan contacten kan ook verder gegaan worden dan de objecten in eigen voorraad. Wat we nu niet hebben, kan overmorgen voor u gevonden worden. En dat is juist het mooie en spannende aan werken met antieke materialen!

Het advies is en blijft daarbij steeds, tijdig op zoek te gaan naar de juiste materialen. De kans is immers zéér klein dat u op korte termijn, vlak voor het starten van uw realisatie, hét juiste stuk nog vindt.

Bent u geen fan van onaangename verrassingen en al zeker niet van compromissen te moeten sluiten, die uiteindelijk alleen maar betekenen dat u moet inboeten aan wat u oorspronkelijk voor ogen had? Dan is het een must om zo vroeg mogelijk in uw bouwproces al de zoektocht naar uw figuurlijke sluitsteen aan te vatten.

Heeft u bouw-, verbouw- of restauratieplannen? Of misschien bent u al met een concrete realisatie bezig? Aarzel niet om ons te contacteren en leg een vrijblijvende afspraak vast.

In tijden waarbij veel buitenlandse steensoorten de wereld rondreizen om als ‘goedkoper’ alternatief te dienen voor onze eigen inheemse stenen, is het niet verkeerd om even na te denken over wat we eigenlijk allemaal zelf nog kunnen met materiaal van eigen bodem.

Lokaal ontginnen, verwerken en gebruiken is alvast een zeer goed uitgangspunt. Het hergebruiken van bestaande objecten gaat nog wat verder én brengt dan ook het duurzaamheidsprincipe naar een nog hoger niveau.

Bouwen met hergebruikt en duurzaam materiaal draagt uiteraard aanzienlijk bij aan een minimale ecologische voetafdruk.  Een topic dat in deze hedendaagse tijden niet meer weg te denken is.

Ik verwijs hierbij heel graag naar het door Joseph Tordoir gepubliceerde boek ‘La Gobertange, une pierre des hommes, ASBL’. Een naslagwerk over de historische Gobertange steen, afkomstig uit de regio Jodoigne, iets ten zuiden van Tienen.

Daarin komt volgende interessante passage voor:

« L’or blanc est loin d’être épuisé et il n’attend que l’imagination des hommes pour prendre une nouvelle forme »

Stof tot nadenken!

Een gootsteen die door de tand des tijds achtergebleven is met een sterk verweerde bodem? Kalk uit het gesteente, decennialang ­­aangetast door zuren en dagelijks gebruik? Aftekeningen in de steen, veroorzaakt door stilstaand water? Het zijn typische fenomenen die de functionaliteit soms aanzienlijk belemmeren.

Als deze verwering te fel uitgesproken is kan geopteerd worden om een nieuw profiel in de bodem te voorzien. De binnenkant van het object wordt daardoor optimaal functioneel, terwijl de patine en authenticiteit langs de buitenkant onaangeroerd blijven. Het beste van beide werelden zeg maar!

Wij hebben de nodige ervaring, middelen en materialen om zulke werken in onderling overleg voor u succesvol uit te voeren.­

Messing, rood koper of brons? In al deze materiaalsoorten beschikken wij over accessoires die ingezet kunnen worden om uw object klaar te maken voor gebruik en aansluiting op de waterafvoer. Een crepine inwerken in uw gootsteen met al dan niet bijhorende sifon? Of denkt u aan bijpassend kraanwerk om het plaatje compleet te maken? Zowel met nieuw maatwerk in reproductie als met origineel en authentiek gerestaureerd materiaal, kunnen wij dit allemaal zeer esthetisch voor u realiseren!

Al deze werken en modificaties passen wij voornamelijk toe op originele objecten, bestemd voor wedergebruik in hun originele functie. Maar ook als u overweegt om een object te gaan herbestemmen tot een functionele opstelling, kunnen wij een meerwaarde bieden. Denkt u maar eens aan een klein voederbakje als handenwasser in het toilet. Of misschien bent u een rasechte paardenliefhebber? Dan kan een mooie, zeldzame oude paarden drinkbak voor dagelijks gebruik in de wasplaats/zadelkamer voor u wel eens dé eyecatcher gaan worden!

Last but not least…

Misschien heeft u reeds uw figuurlijke sluitsteen in bezit? Gekocht bij een handelaar, een particulier of gewoon gerecupereerd uit een bestaand gebouw. Het maakt niet uit, ook hiervoor zijn we er voor u! Bezorg ons via het contactformulier beelden van uw object en de visie waar u ermee naartoe wilt en wij doen de rest!